Om demens

Denne siden er til deg som har en mamma eller pappa med demens. Har du en bestemor, en bestefar, en tante eller kanskje en onkel med demens, kan også du ha nytte av å lese det som står her.

Hva er demens?

Demens skyldes at det har skjedd forandringer i hjernen. De aller fleste som får demens er gamle, og er ofte besteforeldre. Men noen, som din mamma eller pappa, har barn som fortsatt går på skolen. Selv om det ikke er så ofte at barn på din alder har en mamma eller pappa med demens, er det likevel mange barn i Norge som er i samme situasjon som deg.

Det er flere sykdommer som kan gi demens. Den vanligste – som du kanskje har hørt navnet på – er Alzheimers sykdom. Det er ingen medisiner som gjør noen friske av demens, men det finnes noen typer medisin som kan gjøre at de blir i bedre humør og kan huske litt bedre.

Hva skjer når en får demens?

Det som er vanligst, er å ikke huske så godt som før. Mamma eller pappa kan glemme å hente deg når du er på besøk hos venner, ikke huske hvor bilen er parkert, eller de kan ha glemt navnet på noen dere kjenner godt. Det kan også bli vanskeligere å kjøre bil, lage middagsmat eller å huske hva de skal kjøpe på butikken. Mange kan noen ganger bli lei seg, urolige og sinte.

Det er aldri din skyld

Noen ganger kan det være at mamma eller pappa glemmer det du har fortalt fra skolen. Andre ganger kan det hende at de ikke husker det du fortalte at du er stolt over, som at dere vant fotballkampen i går. At mamma eller pappa ikke husker, er ikke fordi de ikke bryr seg, men fordi hukommelsen ikke er så god som den var før.

Det er også vanlig at den som har demens kan bli trist – og noen ganger sint. Om mamma eller pappa er slik, kan det være lett å tenke at det er fordi du har gjort eller sagt noe galt.

Da må du alltid huske at det ikke er din skyld. Når mamma eller pappa er annerledes enn før, er det på grunn av sykdommen. Det betyr heller ikke at mamma eller pappa ikke er glad i deg lenger.

Hva kan jeg gjøre?

Mamma og pappa ønsker at du skal ha det bra. De vil at du skal trives hjemme og på skolen, og at du holder på med det du liker. Det kan være å gå på svømming, spille fotball eller være sammen med vennene dine.

Det er også fint at du og den av foreldrene dine som har demens gjør noe hyggelig sammen. Som å gå på tur i skogen, gå på kino eller teater, lage mat sammen, gå på fotballkamp, eller se i fotoalbum og på familiefilmer. Dere kan spille musikk og synge sammen, og  du kan også fortelle om det som har skjedd på skolen eller om ting du har gjort sammen med vennene dine.

Husk at selv om mamma eller pappa kan glemme det dere har snakket om og gjort, er det viktigste at dere har det fint og hyggelig sammen.

Lurt å snakke med noen

Barn som har en mamma eller pappa med demens kan lure på mye. Det er ikke lett å være alene med tanker og bekymringer, og det er helt vanlig å bli lei seg og engstelig noen ganger.

Da er det viktig at du snakker med noen som du stoler på. Det kan være en i familien, som bestemor eller en onkel. Eller det kan være læreren din eller en helsesøster på skolen. Når du deler vanskelige og slitsomme tanker med andre – da blir alt gjerne mye lettere!